50 km kval i Jämtlands vackra (men krävande) natur

I lördags red jag och Shah Zohar 50 km i Wången ("Dagsmejan"), för att fortsätta hans kval mot internationella starter. Vi fick en fantastisk naturupplevelse och en rejäl utmaning på samma gång. Eftersom vi bor i en av Sveriges mer platta delar har vi inte alls mycket backar hemma, över 20 km är jag glad om vi kommer upp över 150 m stigning totalt. Den här banan - med sina både långa och branta backar och sluttningar - var något helt annat. 

De totala höjdskillnaderna uppför och nedför blev runt 900 m. Som ni kan se på bilden nedan var banan minst sagt krävande. En av backarna tog drygt 30 min att ta sig upp för, sedan följde drygt 30 min ridning nedför istället. Det var inte många ställen där banan var "platt" så nog tog det på krafterna att ta sig igenom den. 

/hojdskillnader-wangen.jpg

Hur som helst passade Dagsmejans bana Shah Zohar alldeles ypperligt, trots att vi inte direkt hade tränat backar innan tävlingen. Shah Zohar är en häst med väldigt mycket energi och han är av den anledningen svår och krävande att träna på hemmaplan (han är den enda av mina hästar som enbart jag rider på). Jag har valt ut kuperade/tekniska banor för honom att noviskvala på, eftersom han då kan lägga sin energi på att fokusera för att klara av uppgiften istället för att bara fokusera energin framåt. När det bara är platt och går rakt fram har han alldeles för lätt för sig och kommer då lätt upp i för högt tempo, vilket jag inte vill nu medan han fortfarande är "grön" som distanshäst. I kuperad, teknisk terräng bromsas tempot upp automatiskt och lille grå blir alldeles lagom framåt - perfekt! 

/shah-zohar-wangen.jpg
Backarna var lååånga

Tävlingen var en så kallad "tempoklass" där poängen räknas ut genom en formel som involverar hastigheten (min 10 km/h och max 15 km/h) och pulsen som hästen har vid målgång. Det är alltså inte alls säkert att den som kommer först i mål blir den som vinner i slutändan. Extra roligt den här gången var att samtliga ekipage som startade i tävlingsklassen över 50 km gick i mål på mellan 4 h 20 min och 4 h 25 min, det var alltså framförallt pulsen vid målgång som avgjorde vem som vann. Det var kul att prova på den tävlingsformen och jag vill absolut rida den igen.


/shah-zohar-wangen2.jpg
Utsikten var underbar och vädret kunde inte blivit bättre

Filmen nedan är filmad ca 2 km innan målgång. Shah Zohar flög fram hela tävlingen och skötte sig exemplariskt. Nu ser vi fram emot kommande tävlingar! 

/ Josefin

15 mar 2017