A9-ritten med Lag-SM 2013

När jag åkte till Värmland trodde jag inte att vårt lag skulle ha en chans till placering i Lag-SM. Det var otroligt många bra hästar och ryttare med i tävlingen, så det kändes som att en medalj var långt ifrån något som vi kunde kamma hem. Dessutom gick vårt ena ekipage - Lena Folkung på Prinzuela - omkull på första slingan, vilket inte gjorde oddsen bättre för oss. Men Lena och Sessan bet ihop för att fullfölja, trots att Lena hade bra ont. Just därför är jag så himla glad för att Roslagens Rid och Körklubb tog hem bronsmedaljen i årets Lag-SM i distansritt. Tänk att vi alla lyckades!

Mål jag satt inför tävlingen:

  • Att försöka hålla ett tempo på 17 km/h första och andra slingan, sen fri fart sista slingan
  • Att hålla ihop med åtminstone en av mina lagmedlemmar

Första slingan startade jag, Sara och Lena ca en halv minut efter täten. Jag visste att jag inte skulle hålla det höga tempot som de i täten skulle rida i, och vill försöka undvika att Rakeem blev hetsig och stressad. Det visade sig att den taktiken var mycket bra. Rakeem var superfin och låg inte alls på som han brukar göra! Vi höll ihop med Sara och Gadisha hela första slingan och hästarna gick verkligen bra tillsammans. 

Första inpulsningen tog exakt 2 minuter, vilket jag är mycket nöjd med då vi trots allt höll ett ganska högt tempo under slingan. Rakeem fick "A" rakt igenom på veterinärbesiktningen, bortsett från att han hade en liten skråma på tungan som han fick en anmärkning på ("A-") - för att veterinären skulle ha koll på det.

Andra slingan höll vi också ihop med Sara och Gadisha. Hästarna skötte sig bra och jag tycker de gick minst lika fint tillsammans som under första slingan. Vi började avancera framåt, red förbi ett par ekipage och höll ett något högre tempo än innan. Inpulsningen efter andra slingan tog något längre tid än första inpulsningen (ca 5 min). Gadisha pulsade in jättesnabbt och därför kom vi ut olika tid på sista slingan. 

Sista slingan fick jag och Rakeem tugga på ensamma, eftersom Sara och Gadisha gått ut ungefär 4 minuter innan oss. Rakeem blev något segare och mindre framåt än föregående slingor, vilket var fullt förståeligt eftersom han gått med sällskap hela tiden innan sista slingan. Han kändes i alla fall fräsch och framåt, ville haka på när några av 5-milarna dök upp och höll ett friskt tempo. Vi galoppera på i 20-23 km/h hela slingan och red varken ikapp någon eller blev omridna (av 8-milarna). 

Vi tog det lugnt inför sista inpulsningen och målbesiktningen, då jag inte ville riskera att åka ut i målgång. Jag visste sedan innan att vårt lag låg bra till när det gällde bronset, vilket gjorde att det blev extra nervöst när det var dags att besikta. Rakeem gick i alla fall igenom även sista besiktningen helt utan anmärkningar - så nöjd!

 

 
Rakeems veterinärkort, med A rakt igenom bortsett från A- på sår (rivmärke på tungan) första grinden.

Summering av ritten: Vid förbesiktningen dagen innan tävlingen sa veterinären till mig att Rakeem hade varit den snällaste och bästa hästen att besikta på hela dagen. Det tog jag åt mig extra mycket av, eftersom han tidigare tävlingar varit riktigt stökig och inte alls velat samarbeta med veterinärerna. Han hade 40 i puls vid den besiktningen och han har aldrig legat så lågt förut. Han har alltså mognat och blivit mycket lugnare, vilket tyder på att han börjar fatta vad det innebär att vara en distanshäst.

Vi kom i mål på snittiden 17,8 km/h. Tidigare har vi ridit 8 mil på 15,9 km/h som snabbast så det var ett rejält kliv framåt för oss. Att han dessutom gick igenom besiktningarna helt utan anmärkningar var ett ännu större plus! Varje tävling innan har han fått anmärkning på tarmljud eller vätskenivån, men den här tävlingen gick allt helt perfekt. Rakeem både åt och drack bra!

Det var 11:a placeringar individuellt i SM-klassen och vi kom in som 12:a. Det var sammanlagt 44 (tror jag) ekipage som kom till start och jag är väldigt nöjd med var i fältet vi hamnade, då moståndet var mycket tufft enligt mig! Förra året kom vi in som 25:a om jag inte minns fel, så också där tog vi ett stort kliv framåt.

Jag är så himla nöjd med min fina häst. Har fått mycket beröm om Rakeem efteråt och det glädjer mig alltid när folk uppmärksammar mina hästar. Det känns extra kul att vi lyckades kamma hem brons i Lag-SM, när vår inställning var att vi inte hade någon chans till medalj mot de ekipagen som kom till start. Ibland underskattar man sig själv och sin häst i onödan! Nu vet jag i alla fall att jag har en häst med kapacitet och känner mig väldigt laddad inför att prova på 12-mil senare i sommar. Lycklig tjej!

dsc-0716.jpg
På väg ut efter en vila. 
Foto: Sofia Spännar

dsc-0441.jpg
Glad häst, koncentrerad ryttare! Foto: Sofia Spännar

dsc-0647.jpg
Full fart ute på banan! Foto: Sofia Spännar

 

lag-sm.jpg
Prisutdelning där vi får vårat brons!
Från vänster: Sara Åhman - Gadisha, Lena Folkung - Prinzuela, Josefin Blom Lugn - Rakeem, Madeleine Fridlund - Nazira och längst till höger lagledaren Stefan Hammar.

Tack så hemskt mycket för alla fina bilder, Sofia Spännar!

/ Josefin

10 jun 2013