Långritt, travhästar och vårkänslor

Helgen innebar (som vanligt) många timmar på hästryggen. Allt som allt kom jag upp i 6 h ridning och fler timmar stalljobb och vardagliga aktiviteter. 4 hästar tränade på lördagen och 5 hästar tränade på söndagen, inte full pott men helt okej ändå. 

Lördag

Under lördagen blev det en långritt på den gamla banvallen in till Rimbo, där både underlaget och utsikten var perfekt. Fyra ekipage gjorde sig redo hemma hos mig; Jon - Bolognese, Anna - Chaman, jag - Rakeem och Hanna - Euforian. De tre förstnämnda kombinationerna har som plan att rida CR på Lovisedalsritten i slutet av april.

/snapchat-129737652.jpg
Jag - Rakeem, Otto, Jon - Bolognese, Henrik och Anna - Chaman (Hanna tog bilden)

Det blev en mycket härlig tur med glada ryttare på pigga hästar. Banvallen erbjöd flera långa galopper och massor av miljöträning i form av broar, betongsuggor, barnvagnar, hundar, våreldning och annat. Tiden flög iväg och snart hade vi tagit oss igenom drygt 30 km á 3 h - en mycket, mycket bra lördagsförmiddag. Senare på kvällen blev det middag inne i Täby för att fira Ottos mamma, ett perfekt avslut på en grym dag. 

 /20170318_113324.jpg
Jag - Rakeem, Anna - Chaman, Jon - Bolognese

/langritt-18-mars.jpg
"Halva" Rakeem, Hanna - Euforian, Anna - Chaman, Jon - Bolognese (som i sann Bolognese-anda tappat fokus)

/langritt-18-mars-2.jpg
"Halva" jag, Jon - Bolognese, Anna - Chaman, Hanna - Euforian 


Film från Annas FB-sida, filmad genom hennes GoPro-kamera

Söndag

Söndag morgon infann jag mig på Österledinges gård strax efter kl 9:30 för att rida på familjens travhästar - TopOver och Sobel Monne. Jag hjälper till med ridträning av travhästarna för att ge variation till travträningen. Målsättningen är delvis att så småningom åka till Angarn för att intervall/backträna på deras rakbana med lutning. 

Först blev det ett pass på Monne, där vi mestadels fokuserade på att hålla henne lugn och avslappnad (en häst med mycket framåtanda och vilja). Vi hittade några nya stigar i skogen som vi använde oss av och hade en trevlig, lyckad tur tillsammans.

Efter att jag ridit på Monne blev det vidareutbildning på ridbanan för TopOvers del. Han är relativt liten för att vara travhäst och liknar till stor del en distanshäst i kroppen. I och med detta har han inte riktigt samma naturliga bärighet som ridhäst jämfört med Monne (över 170 cm hög och stabil i kroppen). TopOver kräver mer träning för att orka bära ryttare på ett bra sätt så med honom red jag ett lågintensivt dressyrpass på ridbanan. Mysiga hästar båda två! 

/monne.jpg
Utsikt från Monnes rygg med blicken fäst på grustaget vid Österledinge

/topover.jpg
TopOver efter passet på ridbanan

Söndag eftermiddag bjöd på ridtur tillsammans med Jon - Bolognese, jag - Ambres och Otto(!) - Euforian. Vi hade strålande vårväder hela ridturen och hade det minst sagt trevligt tillsammans. Stackars Otto, som inte hade ridit sedan i höstas, blev tvungen att rida barbacka eftersom Euforian hade skavsår precis i sadelgjordsläget. Tur i oturen är att Otto har mycket bra balans och är en duktig ryttare, vi klarade oss bra trots att vi saknade en sadel. 

 

/img_4794.jpg
"Halva" Euforian - jag - Ambres, Jon - Bolognese

Måndag

Gråmulen, trist dag vädermässigt blev bättre i och med trevligt sällskap i form av hästarna. Jag är själv i stallet större delen av veckan och har därför mer att göra än vanligt. Det blev hur som helst en bra dag ändå. Jag sysslade med bokföringen ett par timmar på morgonen och satte igång i stallet efter lunch. Ambres och Shah Zohar fick gå en tur tillsammans (Shah Zohar som handhäst) innan jag red ett pass på Rakeem. Kanske inte en lika produktiv dag som jag hade önskat, men det funkar ändå. Vårkänslor har jag i alla fall fått!

Som alltid spred grålle-pållarna energi vid utsläpp i dag:

/ Josefin

20 mar 2017