Laxåritten 2013

Vi styrde bil med packning och hästsläp mot Laxå med inställningen att kamma hem en placering under ritten - helst en förstaplats - på en bra tid. För ovanlighetens skull var det en 5-milare som vi skulle delta i, som träning inför vår första internationella ritt i Simlången. 

Mål jag satt inför ritten:

  • Att ta en placering 
  • Att rida på minst 17 km/h i snitt
Första slingan låg vi till att börja med i en tätklunga med 5-6 andra ryttare och hästar. Jag ville ligga allra längst fram för att Rakeem är som lugnast då, men blev snart omriden av en annan ryttare. Denna ryttare satte tempot - som blev betydligt högre än vad jag hade räknat med. Så småningom var vi tre stycken kvar i täten, som höll ett snittempo på ca 21 km/h. 
Jag lät Rakeem gå på tillsammans med de övriga två hästarna och ryttarna, då jag inte ville ta upp någon kamp med honom - som endast hade resulterat i att han blivit stressad och irriterad. För honom passade tempot bra, då hans tempo i galopp är ca 20-22 km/h. 
Rakeem fick inga anmärkningar vid veterinärbesiktningen och var pigg och fräsch inför de sista 2 milen. 

Sista slingan kom vi ut ca 2 min efter ledande ekipage, men det red vi snabbt ikapp. Det var vi tre som legat i tätklungan hela tiden som fortsatte med det, och ett fjärde ekipage red ikapp oss och slöt sig till klungan. Vi fyra höll ihop i ungefär samma snitthastighet som föregående slinga. 
När det var kanske 3 km (höftar) kvar till mål drogs tempot upp ordentligt. Vi red då i 28-30 km/h och jag lät Rakeem haka på de andra, av samma anledning som innan. Han kändes fin och att lägga oss en bit bakom existerade inte i hans värld, så vi körde på. När vi närmade oss mål började två av ekipagen spurta väldigt tidigt, Rakeem stack efter en bit men då några andra ekipage på målrakan blev upprörda av rusandet drog jag ner honom till trav, sedan fortsatte vi trava in i mål. 
Summering av ritten: Jag och Rakeem kom in som 3:a av 21(?) st startande ekipage. Vi var lite mer än 20 sekunder efter hon som kom in först i mål och jag är väldigt nöjd med vår insats. Det gick mycket snabbare än jag tänkt mig, men det var dessutom en väldigt snabb bana där man kunde galoppera i stort sett hela tiden.

Första pulsningen tog ganska lång tid, men det var väl ganska förståeligt då det gick så himla fort på den slingan. Vid målgång ville vi vänta ut tiden för att vara på den säkra sidan och därav gick vi in efter 19 min. Som ni ser på resultatet nedanför så hade vi kunnat gå in tidigare på första pulsningen med men pulshandtaget visade att han låg högre än han gjorde, så det tog längre tid.  

 

image.jpg
Resultatet

 

image.jpg
Foto taget av Sofia Spännar. 

15 jul 2013