Rökullaritten 2013

Lördagen 21/9 i år genomförde jag och Rakeem vår första 120 km-tävling tillsammans. Vi valde att rida Rökullasbana - vilken tydligen brukar benämnas som en av Sveriges tuffaste banor. När jag anmälde till ritten visste jag inte om detta, och hade jag vetat det kanske jag inte hade valt den. Men nu åkte vi i alla fall, och fan vilken fantastisk häst jag har!

Mål jag satt inför ritten:

  • Att vi skulle genomföra ritten och bli godkända

Första slingan
Vi hängde med tätklungan en bra bit längs första slingan. Rakeem var pigg och stark, ville inte gärna släppa de andra hästarna men gick till slut med på det. Vi kunde länge skymta tätklungan framför oss, men lät dem sedan dra ifrån oss allt mer och mer. 

Den här slingan var lång, 37 km om jag inte minns fel. Framåt slutet av slingan fick vi sällskap av Lovisa och Golden Question. Hästarna gick bra tillsammans och eftersom vi båda debuterade i 120 km med hästarna valde vi att ta sällskap. 

Andra slingan
Vi hade sällskap av Lovisa och Golden Question längs med hela den andra slingan. Hästarna höll sig i samma tempo och det kändes skönt att ha sällskap. Rakeem var mycket pigg och framåt! 

Tredje slingan
Vi förlorade vårat ridsällskap inför den här slingan, då hästen tyvärr hade fått en sten genom sin plastsula och ömmade vid besiktningen. Jag och Rakeem kämpade på en då, men den här slingan innehöll ett vad, där man skulle vada längs kanten av en sjö. Om hästen inte gick ner i sjön och följde markeringarna där skulle man få rida en straffrunda - vilket jag verkligen inte ville göra på vår första 12:a! 

Det tog ett par minuter, men till slut lyckades jag övertala Rakeem att kliva i vattnet, och då insåg han att det inte alls var så farligt! Han stannade och drack medan vi vadade längs med sjökanten. Hade varit fantastiskt att få någon bild på det, så himla vackert!

Vi tog det ganska lugnt under den här slingans gång. Jag hoppade av och ledde Rakeem upp för backarna, samtidigt som jag plockade gräs och blad som han glupskt smaskade i sig. När vi red i skogen så gick Rakeem rätt som det var åt sidan, till närmsta buske med gott att äta - och sen började han smaska i sig! Han har aldrig gjort så på någon tidigare tävling, men jag tyckte det var bra att han visade att han var hungrig. Det var kanske tack vare det som han hade bra fart på tarmljuden! 

Sista slingan
Inför sista slingan hade Rakeem varit lite stel i bakaktionen vid besiktningen, och han hade även markerat lite då veterinären kände på hans rygg. Jag valde därför att byta sadel och lät Rakeem välja vilket tempo han ville gå i. Jag valde att skritta väldigt mycket och hoppade av honom i alla backar för att underlätta för honom.

De sista 7 kilometerna valde jag att låta Rakeem galoppera på i ett friskt tempo. Hans aktion kändes mycket bättre när han fick gå på, och han ville inte alls bryta av som han gjorde i traven. 

Sammanfattning av ritten
Jag tror faktiskt att det var den friska galoppen framåt slutet av ritten som gjorde att jag hade en sådan fräsch och fin häst i mål. Han var inte alls speciellt stel (om han ens var stel) i slutbesiktningen och galopperade med öronen spikrakt fram över mållinjen. Vi hade travat väldigt mycket längs banan och jag anar att det faktiskt kan ha varit en bidragande orsak till att Rakeem blev lite stel inför sista slingan. Han har en bättre galopp än hans trav, vilket jag tror att jag kanske borde ha utnyttjat lite mer på de platta ytorna som vi red längs. 

Jag är dessutom väldigt nöjd med våra pulstider och veterinärkortet, då jag knappt tror att vi fick några anmärkningar annat än lite på hans rygg och baksteget. 

Av 10 startande ekipage kom vi i mål som det 5:e, med endast 4 godkända ekipage före oss. Banan var som sagt tuff och jag är så glad över vår insats! Är helt fantastiskt nöjd över min underbara häst! Han klarade den här tuffa ritten med bravur och jag kan inte vara mer stolt och glad över den här tävlingssäsongen. Vilket år vi har haft! 

resultat-rokulla.jpg
Tävlingens resultat, där jag och Rakeem kom in som det 5:e godkända ekipagetFinaste, mest underbara hästen. <3

P.S: Tack så hemskt mycket till Katarina och Håkan på Stuteri Tjust Araber, där vi fick bo helt underbart lyxigt. Ni är underbara! 

Tack också till mina duktiga groomar som följde med, Emelie och Henrik (pappa)! 

/ Josefin

6 okt 2013