Simlångsritten 2013

Den ca 55 mil långa resan mot Halmstad började under lördagsmorgonen. Bilen var laddad med hästtidningar och videos med Clinton Anderson, Rakeems trailer var fylld med hö och mysigt spån som han kunde stå i. Målet för resan var Simlångsritten och vår första internationella distanstävling, CEI1* 80 km. Det hela resulterade i en 2:a-plats. Jag är mer än oerhört nöjd!

Mål jag satt inför ritten:

  • Att rida för att bli godkänd
  • Att försöka undvika stressmoment för Rakeem (längs banan)
  • Att ta en placering om det fanns möjlighet till det
Första slingan låg vi i täten hela tiden. Jag valde att låta Rakeem gå i sitt galopptempo (ca 21-23 km/h) då jag inte ville störa honom alltför mycket. Jag ville även skapa mig ett försprång till bakomvarande - detta för att Rakeem (som jag nämnt tidigare) är som lugnast när han ligger i täten. Jag ville försöka utesluta så många stressmoment som möjligt och det fungerade väldigt bra att ligga där framme och rulla på. Vi tog det lugnt vid varje groomplats och det var skönt att slippa stressa där. Målet med att ligga längst fram var som sagt inte att försöka hålla förstaplatsen, utan att försöka hålla Rakeem så lugn som möjligt hela första slingan. Det visade sig vara en taktik som fungerade bra på honom, då jag kunde rida på långa tyglar i stort sett från start och hela slingan runt.

Som vanligt drack Rakeem ingenting första slingan (34 km) och han fick - som vanligt - anmärkning på tarmljud och vätskenivån. Det var dock inga kraftiga anmärkningar och eftersom det brukar vara så blev jag inte orolig. Han skötte sig bra vid uppspringningen och var för övrigt i fin form. 
 
Andra slingan drog vi ner något på tempot då det blivit oerhört varmt ute. Det var runt 27 grader varmt och den väldigt kuperade terrängen och den tunga sanden verkade vara rätt tuff för hästarna. Rakeem verkade inte bry sig nämnvärt över banans terräng, men jag ville inte riskera alltför mycket på en tävling då vi i första hand red för att bli godkända. Vi hade vid det här laget blivit omridna av de två som låg bakom tidigare och vi tog sällskap med dem en bit. 

Vid andra veterinärbesiktningen fick vi pulsa om en gång, då pulsen gick upp när vi kom in till veterinären. Det tog därför väldigt lång tid att pulsa in (ca 16 min). Vi fick i princip samma anmärkningar som vid besiktningen innan. Rakeem hade druckit ganska bra längs banan men hade inte hunnit tillgodose sig av vätskan ännu. 

Sista slingan tog vi det väldigt lugnt. Vi travade mycket och tog så småningom sällskap av ett mycket trevligt ekipage som red CR. Jag visste att jag låg på en tredjeplats och att bakomvarande ryttare var ca 20 min bakom mig och var väldigt nöjd med att behålla placeringen som jag hade - därför valde vi att safe:a och rida långsamt. 
Sista besiktningen gick bra. Rakeem travade upp fint (upptravningen brukar annars vara vår Akilleshäl). Han fick någon anmärkning även under sista besiktningen men det var jag inte speciellt förvånad över. På grund av den gassande solen hade han tappat många, många liter vätska och hade inte hunnit "dricka upp sig" till normal nivå ändå. Jag var mycket nöjd ändå! 

Vi fick vid målgång reda på att ekipaget som kom först i mål hade blivit uteslutna på grund av hälta, vilket gav oss en andraplats! Jag blev så klart oerhört glad för det, även om jag tyckte väldigt synd om ekipaget som blev uteslutna vid målgång. 

dsc-2925.jpg
Foto taget av Pauline Högdahl

Summering av ritten: Rakeem var superfin hela ritten. Det var många uteslutningar under dagen men Rakeem verkade inte påverkas speciellt av banans kuperade terräng eller det tunga underlaget. Vid best condition-uppvisningen skötte han sig jättefin och det var flera som trodde att han skulle få priset för den bästa konditionen. Nu blev det inte så, men jag är väldigt nöjd ändå. När vi åkte till Halmstad hade jag inte en tanke på att vi skulle komma 2:a - i vår första internationella tävling!

Jag är nog nästan mest nöjd med att uppspringningarna gick bra. Dessutom gick det väldigt bra att trava upp vid BC-uppvisningen, vilket jag var osäker på. Det börjar arta sig! Jag är även väldigt nöjd med att vi lyckades undvika onödiga stressmoment. Rakeem var jättefin och lugn hela tävlingen och jag tror det berodde mycket på att vi höll oss en bit ifrån de andra i starten.
Det jag är mindre nöjd med är pulsningarna. Vid andra pulsningen fick vi pulsa om en gång, därav tog det 16 min för oss att få klockan att stanna - inte alls bra! Vi får fortsätta jobba på det där med pulsningarna och se om vi kan komma fram till något bra knep som får honom att slappna av extra... Men överlag; överlycklig och superdupernöjd!
 

 

/ Josefin

25 jul 2013