Tankar kring distansritt

Jag vill poängtera att distansritt är en helt underbar tävlingform och att min upptäckt av denna sport är bland det bästa som har hänt mig. Jag älskar den här sporten och brinner verkligen för den. Dessa åsikter delar jag med mig av för att jag känner kärlek för sporten och vill föra den framåt för att andra människor också ska få möjlighet att upptäcka denna underbara värld. 

Det här blir förmodligen inget roligt inlägg, men jag känner att jag behöver skriva av mig. 

Igår fick jag jag se att Tidningen Ridsport hade publicerat följande inlägg på sin Facebooksida:

I första numret av Ridsport presenterar vi rankningslistorna på de bästa ryttarna och kuskarna 2013. Det gjorde vi även 1973. Kan du gissa vilka som låg i topp då? Här presenterar vi hela listorna på hopp-, dressyr- och fälttävlanstoppen som de såg ut för 40 år sedan. Många namn är fortfarande aktiva!

Jag läste i kommentarerna och såg flera upprörda distansryttare - som uppmärksammat att tidningen inte valt att ta med distansridningens rankinglistor. Tidningens svar på varför de slutat bevaka distansridningen var att de inte hade någon "distansansvarig journalist". 

Det verkar som en dålig bortförklaring enligt mig, då jag vet flertalet distansryttare som skulle vara intresserade av att bevaka och skriva om distansridningen - inklusive mig själv. Att en av de största (den största?) tidningarna om ridsport i Sverige väljer att utesluta en av de största tävlingsdisciplinerna känns enligt mig diskriminerande. Distansridningen är inte så stor i Sverige ännu (och den blir inte större av att den inte ens nämns) men internationellt sett är det den näst största disciplinen. Vi har flera elitryttare här i Sverige som placerar sig mycket bra internationellt - är inte ens dessa människor värda att nämnas? 

Nä, jag tycker det känns väldigt tråkigt. En stor besvikelse, Tidningen Ridsport!

En annan besvikelse fick jag uppleva idag. 

Landslaget inom distansritt blev presenterat under dagen och till min förvåning är det endast spetstruppen inom Senior- och YR-klassen som blivit nämnda. Finns det alltså ingen utmanargrupp??? Eller har denna inte publicerats ännu???

Hur som helst, jag vill dela med mig av mina tankar kring detta för att folk ska veta varför jag blir besviken.
(OBSERVERA: DETTA ÄR ENDAST MINA TANKAR OCH KÄNSLOR - ALLTSÅ INGET KLAGOMÅL -, INGET ILLA MENAT MOT SVRF ELLER NÅGON SPECIFIK PERSON!)

Under 2013 ingick jag i utmanargruppen för YR-landslaget och vilken motivation och styrka den platsen ingav hos mig! Jag satsade ordentligt under 2013 och det gick bättre för mig än det gjort under tidigare år som jag tävlat. Mitt team blev mer motiverat och vi bestämde oss för att satsa till 100% nu under 2014. Men detta, att inte bli nämnd som medlem i någon utmanargrupp, sänker mitt självförtroende. 

Visst vill jag satsa på distansridningen, men nu har jag inte den där extra glöden som platsen i utmanargruppen gav mig. Det känns jättehemskt att berätta detta, men det är sant. Det är hård konkurrens om man vill ta sig in i spetstruppen, ett stort kliv att ta. Utmanargruppen är för mig ett trappsteg emellan att vara "normal" och kanditat för landslaget. En plats i en utmanargrupp inger hopp om att en gång få befinna sig bland eliten i Sverige.

Det jag vill säga med detta är att jag hoppas att det kommer att publiceras en utmanargrupp i år, precis som tidigare år. Den är så oerhört viktig för alla oss som vill kämpa och komma någonstans inom den här sporten. I år rider jag mitt sista år som Young Rider, och jag vet att jag inte är kvalad för att rida EM eller VM, men jag tänker inte bara på mig själv kring detta. Det jag främst tänker på är hur det kändes för mig när jag fick reda på att jag hade en plats i landslagets(!!!!) utmanargrupp. Jag vill att andra ryttare ska få chans att känna den känslan, att de - precis som jag - ska få bli motiverade och att den där glöden ska tändas hos dem.

Jag hoppas att jag endast har missuppfattat detta och att det kommer att finnas en utmanargrupp i år också, men att den är lite försenad. :)

/ Josefin

17 jan 2014