Romfarsritten 2013

Söndagen 5/5 -13 var det dags för tävling för mig och Rakeem! Det var DM för Stockholm, 80 km, och jag tyckte att motståndet var mycket tufft. Det var både betydligt mer rutinerad ryttare och hästar som vi tävlade mot. 

Mål jag satt inför tävlingen:

  • Vi skulle hålla ca 17 km/h i snitt
  • Inpulsningarna skulle gå snabbare än de gjort innan
  • Mina groomar och jag skulle veta våra arbetsuppgifter

Första slingan höll jag mig inte alltför långt ifrån de som låg före mig och fick en kilometertid på 19,2. Att få av utrustningen och pulsa in tog 4:17, vilket jag är mycket nöjd med då det tidigare tagit flera minuter längre tid för oss att pulsa in. Rakeems puls låg då på 60, vilket innebär att vi till och med hade kunnat gå in något tidigare ändå. Vi fick - som vanligt - en anmärkning (A-) för att Rakeem inte hade druckit tillräckligt. Det var inte oväntat, då jag vet att han brukar börja dricka först efter 4 mil.

Andra slingan gick mycket, mycket långsammare än första. Avståndet till de framför oss ökade och vi försökte hålla igång så mycket vi kunde. Det var många partier i skogen där det var lerigt och där stora rötter stack upp, vilket gjorde att vi tog det mycket lugnt då jag inte ville riskera att han trampade av sig någon sko eller stukade sig. Grusvägarna som vi red på var stundvis hårda som betong, mycket värre än asfalten, så det var hög belastning på hästens ben då man galopperade på dem. Visst, jag hade kunnat rida på mycket mer än jag gjorde under dessa partier men jag kände att jag ville ta det säkra före det osäkra - både i skogen och på de allra hårdaste vägarna.

Kilometertiden på slinga 2 blev 13,2 och inpulsningen tog 3:40. Han hade då 60 i puls så återigen hade vi kunnat gå in något tidigare ändå. A- blev det på vätskan, alltså hade ingenting förändrats på den fronten. Rakeem hade varit duktig och druckit på banan, vilket även det bidrog till att vi fick långsammare kilometertid. Han drack både i skogen och i de utställda badkaren som stog längs banan. 

Sista slingan hade jag tänkt rida allra snabbast på, men så blev det inte. Slingan var densamma som slinga 2, bortsett från att en stor del av grusvägarna hade tagits bort för att göra den kortare. Återigen var det flera partier i skogen där det var lerigt och snubbligt, så vi tog det vackert. 

Vi tog det lite lugnare när vi skulle pulsa in eftersom ridtiden hade stannat då vi red över mållinjen. Gick in i vet.grinden efter 7:40 och då hade Rakeem 48 i puls. Vi fick A- på vätskan och upptravningen gick väl sådär. Rakeem har en tendens att inte vilja trava efter vi har ridit sista slingan. Han tycker att han är färdig med springandet då. På väg bort från veterinären fick jag honom att trava nästan halva vägen, för att sedan få honom att springa på bra på vägen tillbaka (det är alltid lättare tillbaka). Veterinären kommenterade Rakeem och sa att han var "tämligen oberörd" = mycket glad ryttare.

Under hela ritten hade jag legat på 7:e plats och det var 6 placeringar. När jag gått igenom veterinärbesiktningen kom en domare fram till mig och sa grattis, för jag hade tydligen fått sista placeringen. Hon som kommit in innan mig hade åkt ut (otroligt tråkigt för henne), och jag knep därför den sista platsen! 

Best Condition-uppvisning var det innan det var dags för prisutdelningen. Rakeem var pigg och fräsch men priset gick till Ingrid Boström och Kislon Amasai (väl värda priset). 

Summering av ritten:
Jag är mycket nöjd över Rakeem då vi under ca 7 mil var helt utan sällskap. De som låg före oss var ungefär 1 h före och de som låg bakom var lika långt efter. Min häst skötte sig trots detta väldigt bra, och vi kämpade på på egen hand nästan hela vägen! Jag var under en stund rädd för att han var trött, men framåt sista biten fick han nya krafter och galopperade på superfint! Jag anar att han bara tappade framåtandan lite eftersom han varit ensam så länge - fullt förståeligt! 

Kilometertiden vi hamnade på var 15,3, vilket var mycket långsammare än jag hade tänkt, men banan var mycket långsam vissa partier. Jag kollade resultatlistan och såg att de flesta ekipagen (utom de i täten) hade snabb kilometertid första slingan och mycket långsammare andra och tredje. Det är trots allt något jag behöver tänka på inför kommande tävlingar, att på ett bättre sätt kunna planera in hur fort jag ska rida för att nå den tiden jag tänkt. 

Jag är jättenöjd med mina grommar och inpulsningarna. Det är nog det som jag är mest nöjd med. Bortsett från min fina häst, som trots allt inte ens har distansstam. Ibland glömmer jag bort hur duktiga både jag och han är. Det har inte varit en lätt resa att kunna börja tävla med honom, och varje tävling som vi blir godkända borde jag vara mer än nöjd - så det tänker jag försöka vara i forsättningen! 


Rakeem efter prisutdelningen för 80km-klassen (kan ej förstå hur man vänder på bilden i den här redigeraren)

/ Josefin

7 maj 2013